جستجو
بازگشت به فهرست

آموزش تهیه ۵ مدل پنیر خانگی

۱. پنیر کاتیج (Cottage Cheese)

پنیر کاتیج یک نوع پنیر تازه و نرم است که از شیر گرم و سرکه یا آب لیمو تهیه می‌شود. این پنیر دارای بافتی دانه‌دانه و رطوبتی است و به خاطر طعم ملایم و بافت سبکش محبوب است. پنیر کاتیج کالری پایین، چربی کم و پروتئین بالایی دارد و به عنوان یک گزینه سالم در رژیم غذایی بسیاری از افراد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاربردهای پنیر کاتیج:

در سالادها

در غذاهایی مثل لازانیا، پیتزا و پاستا

به عنوان میان وعده همراه با میوه‌ها، عسل یا شیره

در تهیه دسرهایی مانند چیزکیک 

در صبحانه

طرز تهیه پنیر کاتیج

برای تهیه پنیر کاتیج کافی است کمی شیر را در یک قابلمه کوچک به جوش بیاورید، کمی سرکه به آن اضافه کنید و برای چند دقیقه هم بزنید تا دانه‌های پنیر تشکیل شوند. سپس آن را از یک پارچه پنیر عبور دهید.

مواد لازم:

شیر پرچرب: ۲ لیتر

سرکه سفید یا آب‌لیمو: ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری

نمک: به مقدار دلخواه

وسایل مورد نیاز:

یک قابلمه بزرگ

یک دماسنج مخصوص غذا (اختیاری)

یک آبکش بزرگ

پارچه پنیر یا یک پارچه تمیز و نخی

دستور تهیه:

شیر را در قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا به آرامی گرم شود. اگر دماسنج دارید، شیر را تا دمای ۸۵ تا ۹۰ درجه سانتیگراد گرم کنید. وقتی شیر به دمای مطلوب رسید، حرارت را خاموش کنید. سرکه یا آب‌لیمو را به آن اضافه کنید و به آرامی هم بزنید. تقریبا بلافاصله دانه‌های پنیر شروع به تشکیل شدن می‌کنند.

اجازه دهید شیر حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به همان حالت بماند تا دانه‌های پنیر کاملا جدا شوند و آب پنیر زرد رنگ شود. یک آبکش را با پارچه بپوشانید و آن را روی یک ظرف بزرگ قرار دهید. محتویات قابلمه را به آرامی داخل آبکش بریزید تا دانه‌های پنیر جدا شوند و آب پنیر جمع آوری شود.

دانه‌های پنیر را با آب سرد بشویید تا طعم سرکه یا آب‌لیمو کاهش یابد. سپس نمک را به مقدار دلخواه به پنیر اضافه کنید و خوب مخلوط کنید. اگر دوست دارید پنیر کاتیج شما سفت‌تر باشد، می‌توانید پارچه را ببندید و چند ساعتی آن را تحت فشار قرار دهید. سپس پنیر را در یخچال فریزر نگهداری کنید.

۲. پنیر سفید (White Cheese)

پنیر سفید یک نوع پنیر نرم و تازه است که از شیر گاو، گوسفند یا بز تهیه می‌شود و به دلیل رنگ طبیعی سفیدی که دارد به این نام شناخته شده است. این پنیر به خاطر بافت نرم و طعم ملایمش در بین مردم بسیار محبوب بوده و کاربردهای فراوانی دارد.

کاربردهای پنیر سفید:

در سالادها

در ساندویچ‌ها و پیتزاها 

در صبحانه و میان‌وعده همراه با میوه‌ها، گردو و نان‌

طرز تهیه پنیر سفید

مواد لازم:

شیر پرچرب: ۲ لیتر

آب لیمو تازه یا سرکه سفید: ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری

نمک: به مقدار دلخواه

وسایل مورد نیاز:

یک قابلمه بزرگ

یک دماسنج غذا (اختیاری)

یک آبکش

پارچه پنیر یا یک دستمال نخی تمیز

دستور تهیه:

شیر را در قابلمه بریزید و آن را روی حرارت متوسط قرار دهید تا به آرامی گرم شود. اگر دماسنج دارید، دمای شیر را تا حدود ۸۵ درجه سانتیگراد افزایش دهید.

وقتی شیر به دمای مطلوب رسید، حرارت را کم کنید. آب لیمو یا سرکه را به شیر اضافه کنید و به آرامی هم بزنید. شیر شروع به بریده شدن می‌کند و دانه‌های پنیر تشکیل می‌شوند.

اجازه دهید مخلوط به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به همان حالت استراحت کند و دانه‌های پنیر کاملا جدا شوند.

یک آبکش را با پارچه پنیر بپوشانید و روی یک کاسه بزرگ قرار دهید. محتویات قابلمه را به آرامی درون آبکش بریزید تا آب پنیر جدا شود و دانه‌های آن باقی بمانند.

دانه‌های پنیر را در پارچه پنیر نمک بزنید و به آرامی فشار دهید تا شکل بگیرند. برای سفت‌تر شدن می‌توانید پارچه را ببندید و چند ساعتی تحت فشار یک جسم سنگین قرار دهید. پنیر سفید را در یخچال نگهداری کنید و ترجیحا ظرف چند روز آن را مصرف کنید.

۳. پنیر موزارلا (Mozzarella Cheese)

پنیر موزارلا نوعی پنیری است که از شیر گاو تهیه می‌شود و به دلیل کش‌دار و نرمی بودنش محبوب است. این پنیر، به‌خصوص وقتی تازه تهیه شده باشد، طعمی ملایم و بافتی لطیف دارد. تهیه پنیر موزارلا در خانه این امکان را به شما می‌دهد که محصولی تازه و بدون مواد نگهدارنده داشته باشید.

کاربردهای پنیر موزارلا:

در پیتزا

در سالادها به‌خصوص در ترکیب با گوجه‌فرنگی و ریحان

در انواع ساندویچ‌ها

در اسنک‌ها و پیش‌غذاها

در پاستاها و گراتن‌ها

طرز تهیه پنیر موزارلا

مواد لازم:

شیر پرچرب: ۴ لیتر

مایه پنیر: یک چهارم قاشق چای‌خوری

آب مقطر: یک چهارم پیمانه

نمک خوراکی: ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری

آب داغ: حدود ۷۵ درجه سانتیگراد

وسایل مورد نیاز:

یک قابلمه بزرگ

یک دماسنج مخصوص غذا

یک آبکش یا صافی

پارچه پنیر یا یک دستمال تمیز

دستور تهیه:

شیر را در یک قابلمه بزرگ روی حرارت متوسط قرار دهید و به آرامی گرم کنید تا دمای آن به حدود ۳۲ درجه سانتیگراد برسد. مایه پنیر را در آب مقطر حل کنید و به شیر گرم اضافه کنید. به آرامی هم بزنید تا مایه به خوبی در شیر پخش شود. سپس اجازه دهید شیر به مدت ۵ دقیقه استراحت کند و بریده شود.

با استفاده از یک کاردک، پنیر را به صورت مکعب‌های کوچک برش دهید. مجددا شیر را به آرامی گرم کنید تا دمای آن به حدود ۴۰ درجه سانتیگراد برسد. مخلوط را در آبکشی که با پارچه پنیر پوشانده شده بریزید تا آب پنیر جدا شود. پنیر باقیمانده در پارچه را در آب داغ قرار دهید و به آرامی و با کفگیر چوبی آن را کشیده و فرم دهید تا صاف و یکدست شود. در این مرحله، پنیر را با نمک مزه‌دار کنید و اجازه دهید که کمی سرد شود.

سپس پنیر را در آب سرد قرار دهید تا کاملا سفت شود. حالا پنیر موزارلا شما آماده استفاده است. پنیر موزارلا خانگی‌تان را می‌توانید در پیتزا، سالاد، یا به تنهایی مصرف کنید.

پیشنهاد مطالعه بیشتر: «جای صحیح مواد غذایی در یخچال» توجه کنید که اگر یخچال شما خراب شده و قصد تعمیر آن را دارید می‌توانید روی متخصصین آسا سرویس حساب کنید.

۴. پنیر فتا (Feta Cheese)

پنیر فتا یکی از پنیرهای سنتی یونان است که از شیر بز یا گوسفند تهیه می‌شود، گاهی اوقات نیز از شیر گاو برای تهیه آن استفاده می‌شود. این پنیر به خاطر بافت نرم و طعم ترش و کمی شوری که دارد، معروف است. فتا معمولا به صورت مکعبی شکل برش خورده و در آب نمک برای حفظ تازگی نگهداری می‌شود.

کاربردهای پنیر فتا:

در سالاد در ترکیب با گوجه‌فرنگی، خیار، پیاز، زیتون و روغن زیتون

در پیش‌غذاها همراه با زیتون، خرما یا به صورت مارینه شده با روغن‌های معطر و ادویه‌جات

به عنوان صبحانه یا میان‌وعده به همراه نان تازه 

در املت 

طرز تهیه پنیر فتا

مواد لازم:

شیر پرچرب (گوسفند، بز، یا گاو): ۴ لیتر

مایه پنیر: ۱ میلی لیتر یا ۱/۴ قاشق چای‌خوری

کشت استارتر مخصوص (اختیاری): به مقدار لازم

نمک خوراکی: به مقدار لازم

آب نمک برای نگهداری

وسایل مورد نیاز:

قابلمه بزرگ

دماسنج غذا

صافی یا آبکش نرم

پارچه پنیر 

قالب پنیر

دستور تهیه:

شیر را در یک قابلمه بزرگ روی حرارت ملایم قرار دهید و تا دمای حدود ۳۲ درجه سانتیگراد گرم کنید. اگر از کشت استارتر استفاده می‌کنید، آن را در این مرحله به شیر اضافه کنید و خوب هم بزنید.

مایه پنیر را در کمی آب سرد حل کنید و سپس به شیر اضافه کنید. به آرامی هم بزنید تا کاملا مخلوط شود. اجازه دهید شیر به مدت ۱ ساعت بدون حرکت بماند تا بریده شود.

پس از اینکه ماسه پنیر تشکیل شد، با یک کاردک نوک‌تیز، آن را به صورت مکعب‌هایی با اندازه ۲.۵ سانتی‌متر برش دهید.

مجددا شیر را به آرامی تا دمای ۳۸ درجه سانتیگراد گرم کنید. این کار باعث می‌شود ماسه‌ها سفت‌تر شده و آب بیشتری از آن‌ها خارج شود. حالا باید محتویات قابلمه را در صافی که با پارچه پنیر پوشانده شده است بریزید. پارچه را بالا آورده و ماسه‌ها را فشار دهید تا آب اضافی خارج شود. پنیر را به مدت ۲۴ ساعت در نمک قرار دهید، سپس آن را به آب نمک انتقال دهید و برای ۱ تا ۳ هفته بسته به طعم دلخواه نگهداری کرده و مصرف کنید.

۵. پنیر چدار (Cheddar Cheese)

پنیر چدار، یکی از محبوب‌ترین انواع پنیر در جهان است که اصالتا به شهر چدار در انگلستان برمی‌گردد. این پنیر از شیر گاو تهیه می‌شود و دارای طعمی تند و بافتی نسبتا سفت است و با بالا رفتن سن پنیر، طعم آن تندتر و بافتش سخت‌تر می‌شود.

کاربردهای پنیر چدار:

در پخت و پز برای پیتزا، برگر، ماکارونی، ساندویچ‌های سرد و گرم و گراتن

در پیش‌غذاها به همراه بیسکویت‌، میوه‌ و آجیل‌ 

در سالاد به صورت رنده شده 

طرز تهیه پنیر چدار

مواد لازم:

شیر پرچرب گاو: ۱۰ لیتر

مایه پنیر: به مقدار لازم

استارتر (Lactococcus lactis یا Lactococcus cremoris): به مقدار لازم

نمک: به مقدار لازم

وسایل مورد نیاز:

قابلمه بزرگ

دماسنج

آبکش

پارچه پنیر

قالب پنیر

دستور تهیه:

شیر را در قابلمه بزرگ روی حرارت ملایم قرار دهید و تا دمای حدود ۳۱ درجه سانتیگراد گرم کنید. استارتر را اضافه کرده و خوب هم بزنید. سپس مایه پنیر را در آب حل کرده و به شیر اضافه کنید. حدود ۱ دقیقه هم بزنید و سپس اجازه دهید شیر به مدت ۴۵ دقیقه بدون حرکت بماند و بریده شود.

پنیر را به صورت مکعب‌های کوچک شکل دهید. سپس دمای شیر را به تدریج به ۳۹ درجه سانتیگراد افزایش دهید و به مدت ۴۵ دقیقه دیگر حرارت دهید. مخلوط را از صافی که با پارچه پنیر پوشانده شده است عبور دهید. در نهایت پنیر را فشار دهید تا آب اضافی خارج شود و آن را نمک بزنید و در قالب قرار دهید.

پنیر را تحت فشار قرار داده و برای چند ماه در محیطی با دما و رطوبت کنترل شده برای رسیدن نگهداری کنید. پنیر چدار خانگی شما پس از چند ماه آماده استفاده خواهد بود. این فرآیند نیاز به صبر و دقت دارد، اما نتیجه آن پنیری با کیفیت و طعم عالی خواهد بود.

جمع‌بندی

در این مقاله، ما به آموزش تهیه پنج مدل پنیر خانگی پرداختیم که هر کدام مزایا و ویژگی‌های خاص خود را دارند. از پنیر موزارلا با بافت نرم و کش‌دار که برای پیتزا و سالاد ایده‌آل است گرفته تا پنیر فتا با طعم ترش و شور که برای صبحانه یا سالاد به کار می‌رود. این دستورالعمل‌ها به شما کمک می‌کنند تا بتوانید با کیفیت‌ترین موادی که در خانه دارید، پنیر درست کنید و از سلامت و تازگی پنیر خود مطمئن باشید. فراموش نکنید که برای سالم نگه‌داشتم پنیرهایی که درست کرده‌اید باید آن‌ها را در یخچال قرار دهید. یخچال‌های دیپوینت با قابلیت سرمایش دوگانه مواد غذایی شما را چه در یخچال باشند و چه در فریزر در بهترین حالت نگهداری می‌کنند. 

نظرات
یک نظر بنویسید نزدیک